TARIMSAL ÜRETİM PLANLANMA TOPLANTISI YAPILDI
Böylece arz güvenliğimizin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak.
14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği ve uygulama rehberliği çerçevesinde programı taşra teşkilatlarına tanıtmak amacıyla Bakanlığımızdan üst düzey yetkililerinin katılımıyla toplantı yapıldı.
Toplantı iki oturum şeklinde düzenlendi. İlk oturuma Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz Başkanlığında, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı İslam Köse, Tarım Reformu Genel Müdürlüğünden Konu Uzmanı Hakan Göktürk, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanlığından Konu Uzmanı Oğuzhan Güler, Strateji Geliştirme Başkanlığından Konu Uzmanı Erkan Atilla, Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığından Konu Uzmanı İlhan Üze, Tarım Havzaları Daire Başkanlığından Konu Uzmanı Necdet Çaylan ve Bakanlık birimlerimizden DSİ 13. Bölge Şube Müdürlü Mustafa Özen, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Algan, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Burhan Bitirgeç ile İl Müdürlüğümüzden İl Müdürümüz Suat Parıldar, Müdür Yardımcıları, KTV Şube Müdürü ve TAD Şube Müdürü katıldı.
Toplantıda; İl Müdürümüz Suat Parıldar, İlimizde yürütülen tarımsal üretim planlamasına ait harita veri tabanlı çalışma ve ilimizin hayvansal üretim ve su ürünleri üretim planlaması rehberi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi. İl Müdürlüğünün sunumunun ardından Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz tarafından Su Ürünleri Tarımsal Üretim Planlaması, devamında Hayvancılık Genel Müdürlüğünün Tarımsal Üretim Planlaması ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Tarımsal Üretim Planlaması sunumları yapıldı. Sunumların ardından sorular alınarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise yine Bakanlığımızdan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz Başkanlığında, Bakanlığımız heyeti ile birlikte, İl Müdürü, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Teknik Komite üyesi, Tarımsal Üretim Biriminde görevli teknik personeller ile İl Müdürlüğümüzde görevli teknik personellerin katılımı ile toplantıya devam edildi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, açılış konuşmasında “Tarımsal Üretim Planlanması hepimizin projesi, Sayın Bakanımızın liderliğinde Bakanlık olarak bütün birimlerimiz bu projeye büyük önem vermektedir.” dedi.
Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı İslam Köse, tarafından HAYGEM’in Tarımsal Üretim Planlanma aşamaları sunum şeklinde anlatılmıştır. Avcılık ve Kontrol Daire Başkanlığından İlhan Üze, Balıkçılık ve Su Ürünleri Planlanma aşamalarını, Tarım Havzaları Daire Başkanlığından Necdet Çaylan tarafından ise Bitkisel Üretim Planlanma aşamaları sunum şeklinde anlatılmıştır. Ardından soru ve öneriler kısmına geçildi.
Kapanış konuşmasını ise yine Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, tarafından yapılarak “Tarımsal Üretim Planlanması Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın liderliğinde ülke genelinde yürütülmekte olup, İl Müdürlüğünün yaptığı harita bazlı çalışmaların çok değerli olduğunu ve sürece katkıda bulunacağını belirterek katılımcılara yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.
Son yıllarda ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmeler ile küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler gıda arz güvenliğinin önemini artırmıştır. Pandemi ve coğrafyamızdaki çatışmalar gıda milliyetçiliğini tetiklemiştir. Bu durum gıda arz güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlanma sürecini zorunlu hale getirmiş, Bakanlığımızca Tarımsal Üretim Planlanması modeli geliştirilmiştir. Bu model; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasına esas iş ve işlemleri kapsayan bir modeldir.
Bu kapsamda bakanlık politikalarımız kayıtlılık, kalite, verimlilik, yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması ile yeni normallere göre politikalar oluşturulmaktadır. Böylece arz güvenliğimizin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak.